Podcast Marc Fauconnier

Miniserie Founding Fathers - Marc Fauconnier Famousgrey

14 maart 2019

Afrit 10 klokte vorig seizoen af op bijna 4.000 unique downloads na 10 afleveringen boordevol inspiratie en inzichten. Een vervolg kon niet uitblijven. Daarom lanceren we vandaag het tweede seizoen van Afrit 10. Aan de hand van 3 miniseries gaan we opnieuw op zoek naar inspirerende gesprekspartners die de luisteraar gidsen doorheen het reilen en zeilen van marketingland.


Voor onze eerste miniserie gingen we op zoek naar de ‘Founding Fathers’ van de Belgische reclamewereld. We starten onze reis bij de buren van FamousGrey waar CEO Marc Fauconnier ons ontvangt in zijn kapel te Groot-Bijgaarden. We hebben het met hem uiteraard over de oorsprong van zijn reclamebureau, dat 22 jaar geleden in het leven werd geroepen als LG&F. Daarnaast snijden we ook onderwerpen aan als het winnen van de Proximus-Pitch en zijn toekomstvisie op de reclamewereld.


Ilse
: Dag Marc, ik las op jouw LinkedIn-profiel dat het al 21 jaar geleden is dat jij samen met Luc Libens en Christophe Ghewy LG&F hebt opgericht. Wat deed je hiervoor en vooral: waarom richt een mens zijn eigen bedrijf op?

Marc: Om eerlijk te zijn is het al 22 jaar geleden. In het najaar van 1997 namelijk, dat is best even geleden. Voor het ontstaan van LG&F heb ik Christophe en Luc leren kennen bij Lowe, Lowe Troost destijds. Een reclamebureau dat jammer genoeg niet meer bestaat. Luc en Christophe waren daar een creatief team en ik was er net begonnen als Client Service Director. We hebben daar samen aan enkele fantastische projecten mogen werken. De samenwerking met ons drietjes liep zeer fijn en we hebben op die manier elkaar ook weten te waarderen. Na 1 jaar samenwerken merkten we dat we het zeker niet slecht deden, soms zelfs beter dan het bureau zelf. Onverschrokken en ambitieus als we waren besloten we om de stap te zetten. Ik ben met het plannetje gekomen en heb Luc en Christophe kunnen overtuigen om met z’n drietjes een reclamebureau te vormen. Met ons 3 samen waren we eigenlijk al een mini reclamebureau. Ik als commercieel, Luc als copywriter met strategische visie, en Christophe als een volbloed creatieveling. Het klikte goed en waren al op elkaar ingespeeld, op die manier konden we meteen op klanten beginnen werken.

De jaren daarvoor werkte ik bij BBDO, toen nog VVL BBDO. Daar mocht ik op grote klassieke nationale accounts werken, wat ook een zeer fijne periode was in mijn loopbaan.

Marc Fauconnier Featured


Ilse
: En waar zijn de L en de G naartoe ondertussen?

Marc: De L en de G zijn er niet meer. De G, Christophe (Ghewy), is ongeveer 10 jaar geleden vertrokken. We waren in die periode het toenmalige Belgacom en Proximus verloren als klanten, dat is zo een periode waarbij je je vragen stelt als bureau. Christophe heeft zich toen de bedenking gemaakt dat hij geen zin meer had om in die mallemolen van grote nationale budgetten mee te draaien. Hij had liever een klein boetiekje waarbij hij veel dichter stond bij zijn klanten en kleinschaliger te werk kon gaan. Vervolgens heeft hij samen met Gwen Nevelsteen ‘Bowling’ opgericht.

En dan de L, Luc Libens, is met pensioen als ik het zo oneerbiedig mag zeggen (lacht). Midden 2017 is hij ermee gestopt omdat hij het gevoel had zowat alles gezien te hebben en hij de hustle en de tussle van het vak niet meer nodig had. Hij is dus gestopt en houdt zich nu vooral bezig met zijn relatief jonge kinderen. Ik denk dat hij een fijn rustig leven leidt (lacht). Ik zou het hem eens moeten vragen want heb hem al even niet meer gezien.

Onze wegen zijn doorheen de tijd gescheiden, maar tegelijkertijd moet ik zeggen dat hun schaduw nog altijd in het bedrijf aanwezig blijft. Ze hebben natuurlijk ook mee de cultuur en het DNA van dit bedrijf bepaald. Wat ook typerend is voor Luc en Christophe. Christophe is een volbloed instinctieve creatieveling die altijd zijn intuïtie volgt, terwijl Luc meer rationeel en bedachtzaam te werk gaat. Het is dan ook uit het huwelijk tussen die 2 stromingen, de volbloed creativiteit en de strategische bedachtzaamheid, dat LG&F ontstaan is. Ikzelf was eerder de mayonaise van het gezelschap en heb het verhaal een beetje op muziek gezet, maar de ingrediënten waren dus vooral dat creatieve instinct van Christophe samen met de meer rationele benadering van Luc. Die 2 samen hebben voor een creatieve relevantie gezorgd dat heel goed werkt tot op heden.

ezgif.com-gif-maker

Ilse: Ondertussen is er duidelijk veel veranderd. In 2016 werd Famous verkocht aan het Britse Grey waarna jullie FamousGrey werden. Is dat de droom van iedere Founding Father? De kans krijgen om het bedrijf dat je hebt grootgemaakt te kunnen verkopen?

Marc: …

 

Benieuwd naar het antwoord?
Beluister het hele interview in onze podcast, Afrit 10

 

Beluister de podcast hier

Categorie: Podcast, Founding Fathers

Sander Verniers

Auteur Sander Verniers

Geboren in 1987 tussen het Atomium en de Basiliek van Koekelberg draaide Sander al snel mee op het ritme van de hoofdstad. Na zijn studies Marketing en Digitale Marketing stapte hij op het vliegtuig op zoek naar het einde van de wereld, alvorens zich opnieuw in het Brusselse te vestigen. Eenmaal terug op temperatuur ging hij aan de slag bij zowel merken als reclamebureau’s waarna hij definitief neerstrijkt bij Mediahuis.