Prophets Header 1

Miniserie Founding Fathers - Prophets

21 maart 2019

Bij reclamebureau Prophets streven ze naar de perfecte mix van creativiteit en digitale expertise. In deze tweede podcastaflevering van onze miniseries ‘Founding Fathers’ kom je te weten hoe Tom Willemkens en Björn Joos, de founding fathers van Prophets, dit proberen te verwezenlijken. We hebben het onder andere ook over hoe ze elkaar leerden kennen en de opstart van hun tweede bureau in Brussel.

Ilse: In de vorige podcastaflevering vertelde Marc Fauconnier dat hij 22 jaar geleden LG&F, het huidige FamousGrey, oprichtte omdat hij vond dat hij samen met zijn 2 partners het beter kon dan het bureau waar ze toen voor werkten. Wat was jullie reden om Prophets op te richten?

Tom: We hebben Prophets niet zozeer opgericht omdat we dachten dat we het beter konden, maar vooral omdat we vonden dat het totaal anders kon en moest. We spreken over 15 jaar geleden, toen stond de digitale ontwikkeling nog niet zo ver maar je merkte toch dat er enorme evoluties aan de gang waren. Wij waren er van overtuigd dat de digitale wereld alleen maar zou groeien en zelfs het voortouw zou kunnen nemen op vlak van communicatie. Het is dan ook uit die overtuiging dat we Prophets hebben opgericht.

Prophets


Ilse: Aan welke digitale trends kunnen we ons volgens jullie verwachten de komende jaren?

Tom: We proberen in die vraag vooral het woord “trend” te vermijden, we zijn eerder op zoek naar duurzame evoluties binnen de digitale sector. We zijn niet het type bureau dat op elke digitale trend springt om creatief te benutten.

Bjorn: We zijn inderdaad geen fan van het woord “trends”. Bill Gates heeft ooit gezegd: “We onderschatten wat over 10 jaar zal gebeuren en we overschatten wat binnen 3 jaar zal plaatsvinden.” Dat is de realiteit waar we hier bij Prophets dag in dag uit mee geconfronteerd worden. De huidige ontwikkeling van Blockchain is het perfecte voorbeeld dat zulke dingen pas doorbreken als de hype errond gaan liggen is. Er is een groot verschil tussen de trends die de media maakt en de trends die effectief doorbreken. Maar als ik kijk naar de huidige evoluties in de klassieke industrieën zoals elektronica etc. denk ik dat spraakgestuurde technologie, heel belangrijk zal worden in de toekomst. Bijna alle elektronica-producten worden tegenwoordig gekoppeld aan Google of Alexa. Deze evolutie zal een grote impact hebben op de consumenten.

Prophets Featured (inline)

 

Tom: Daar wil ik graag nog een kleine anekdote over onze beginjaren aan toe voegen. 15 jaar geleden hebben we ons namelijk al eens aan een voorspelling gewaagd bij Mobistar. We presenteerden hen onze visie over de ‘SMS’ en al zijn mogelijkheden. Daar geloofden ze niet in bij Mobistar en we werden er toen letterlijk uitgelachen. Maar 2 jaar later, toen de SMS doorbrak, werden we door diezelfde persoon opnieuw uitgenodigd op het bedrijf. Zo hebben we onze eerste stapjes genomen in de telecom-sector. Maar we zijn steeds zeer voorzichtig met onze trendvoorspellingen, er zijn andere mensen in onze sector met een hoger goeroe-gehalte dan ons.

Ilse: In welke mate zien jullie reclame als extensie van jullie digitale expertise en hoe zien jullie dit evolueren in de toekomst?

Benieuwd naar het antwoord?
Beluister het hele interview in onze podcast, Afrit 10

Beluister de podcast hier

Categorie: Podcast, Founding Fathers

Sander Verniers

Auteur Sander Verniers

Geboren in 1987 tussen het Atomium en de Basiliek van Koekelberg draaide Sander al snel mee op het ritme van de hoofdstad. Na zijn studies Marketing en Digitale Marketing stapte hij op het vliegtuig op zoek naar het einde van de wereld, alvorens zich opnieuw in het Brusselse te vestigen. Eenmaal terug op temperatuur ging hij aan de slag bij zowel merken als reclamebureau’s waarna hij definitief neerstrijkt bij Mediahuis.