Header1 Thomas Leysen

Captain of industry - Thomas Leysen

23 mei 2019

Als voorzitter van Mediahuis is zijn naam onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van onze groep. Maar Thomas Leysen is ook voorzitter van KBC en Umicore. Al decennialang speelt hij een vooraanstaande rol in het economische debat in dit land. Hoog tijd dus voor een podcast met deze captain of industry.

In deze episode heeft hij het onder andere over het recente overnamebod van Mediahuis op het Ierse mediabedrijf Independent News & Media, over het belang van onafhankelijke journalistiek en over de verhuis van mediagroepen naar Antwerpen.


Beluister de podcast

 

In 1976 redde André Leysen samen met enkele andere Vlaamse industriëlen de krantengroep De Standaard, een week nadat die failliet was verklaard. Op enkele maanden tijd groeide André Leysen daarmee uit van een relatief onbekende Antwerpse havenondernemer tot een publieke figuur met nationale bekendheid. Gebeurtenissen die een duidelijke invloed hebben gehad op de jongste zoon, Thomas. Zonder ingrijpen van zijn vader had Mediahuis waarschijnlijk nooit bestaan.

“De drie bedrijven waar ik vandaag voorzitter ben liggen me allemaal nauw aan het hart, maar met Mediahuis heb ik uiteraard een familiale band. Ik herinner me die woelige periode waar ‘De Standaard’ verloren dreigde te gaan nog zeer goed, ik ben er mee opgegroeid. Toen mijn vader de groep in 1976 redde van het faillissement deed hij dit uit maatschappelijk belang. Het is een deel van mijn familiegeschiedenis en ik ben uiteindelijk zeer vroeg in de raad van bestuur van Mediahuis beland. Vanuit mijn positie zie ik het medialandschap al 35 jaar razendsnel veranderen."

 Featured2 Thomas Leysen

Inmiddels is Thomas zelf vader van 4 kinderen. Zij hebben het ondernemerschap vanuit de wieg meegekregen. Zo is dochter Alexa de drijvende kracht achter ‘Dagen Zonder Vlees’. In tijden van klimaatprotesten actueler dan ooit tevoren. Hoe staat Thomas hier zelf tegenover?


“Ik ben er al langer van overtuigd dat het klimaat en de noodzaak om te evolueren naar een meer duurzame economische ontwikkeling dé centrale uitdaging is van de 21e eeuw. Het thema is al enkele jaren zeer actueel en zal nog vele jaren actueel blijven. Dat de jongere generatie nu het heft in eigen handen neemt en het tempo opdrijft is een goede zaak. Mijn dochter Alexa, heeft met ‘Dagen Zonder Vlees’ 100.000 Vlamingen weten te engageren om concreet iets te doen voor het klimaat. De aanhoudende klimaatmarsen en initiatieven zoals ‘Sign for my future’ zijn duidelijke signalen waar de politiek nu mee aan de slag moet.”

 

Featured3 Thomas Leysen

 

Thomas Leysen is naast topondernemer ook een fervent kunstliefhebber. Op het einde van de podcast deden we een poging om zijn liefde voor oude Vlaamse Meesters bij te sturen. Of dit gelukt is ontdek je in het volledige interview.

 

Beluister het volledige interview in onze podcast, Afrit 10

 

Beluister de podcast hier

Categorie: Podcast

Sander Verniers

Auteur Sander Verniers

Geboren in 1987 tussen het Atomium en de Basiliek van Koekelberg draaide Sander al snel mee op het ritme van de hoofdstad. Na zijn studies Marketing en Digitale Marketing stapte hij op het vliegtuig op zoek naar het einde van de wereld, alvorens zich opnieuw in het Brusselse te vestigen. Eenmaal terug op temperatuur ging hij aan de slag bij zowel merken als reclamebureau’s waarna hij definitief neerstrijkt bij Mediahuis.