HeaderLiesE.png

Lies Eeckman & magic and logic bij BMW

13 december 2018

Lies Eeckman, Marketing Director BeLux bij BMW Group, maakte onlangs de shift van FMCG naar automotive. Ze heeft het in onze podcast over de verschillen, maar vooral gelijkenissen tussen de verschillende sectoren en haar manier van werken. Een vleugje Belgische schwung in het domein van deutsche Gründlichkeit.

 Ilse: Dag Lies, je bent nog maar enkele maanden actief als Marketing Director bij BMW. Daarvoor werkte je jaren in de FMCG-sector bij merken als Continental Foods, Alken Maes, Nestlé Waters, … Vanwaar de keuze voor de automobielsector?

Lies: Dat is een heel goede vraag. Ik heb niet specifiek gekozen voor de automobielsector, maar eerder voor het merk. Ik ben een echte brand lover en heb steeds een erg grote affiniteit gehad met BMW als merk. Mijn eerste firmawagen was een BMW, en mijn allereerste auto die ik zelf kocht was een MINI. Ik heb dus altijd een zekere liefde voor het merk gehad. Langs de andere kant ben ik als persoon steeds getriggered om nieuwe zaken bij te leren en heb ik graag het gevoel continu uitgedaagd te worden. Toen ik het voorstel kreeg om na 20 jaar in een heel andere sector aan de slag te gaan heb ik dan ook niet lang hoeven te twijfelen.

Ilse: Zijn er specifieke learnings die je meeneemt uit die jarenlange ervaring binnen FMCG die je nu toepast bij BMW?

ImageArtikel-2

Lies: Absoluut. Mijn beliefs zijn steeds dezelfde gebleven, die blijf ik toepassen. Eén van mijn beliefs is dat marketing een unieke combinatie tussen magic en logic is. Zo start ik altijd met de ‘logic’ kant. Ik evalueer eerst welke doelgroepen we moeten bereiken, in welk segment we aanwezig moeten zijn, op welke manier we onze consumenten kunnen bereiken en met welke touchpoints. Het deel ‘Logic’ wordt voor een marketeer steeds belangrijker in een wereld van digitale transformatie en het meten van data. Door deze evaluatie kunnen we als merk vervolgens de juiste creativiteit inzetten. Daar waak ik enorm over. Want niet elk fantastisch idee past binnen de strategie op lange termijn, iets waar junior marketeers vaak niet aan denken. Een goede strategie helpt je om nee te zeggen tegen een geweldig idee.

Maar geen goede campagne zonder magic. Die magic zit hem voor mij in de creative excellence, in de kracht van een goed idee en in de consistente doorvertaling om echt een verhaal als marketeer te vertellen. En die magic kan enkel tot stand komen wanneer alle ingrediënten goed zitten. Als de samenwerking met alle partijen goed loopt. De cocktail moet goed in elkaar vloeien.

Een tweede belief waar ik blijf achter staan is ‘integrate, not interrupt’. Dat is makkelijk gezegd maar heel weinig merken en bedrijven slagen erin relevante en meaningful content te creëren. Als filosofie is het belangrijk jezelf als merk humble op te stellen. Je moet jezelf de vraag kunnen stellen wat de toegevoegde waarde is van de boodschap die je brengt. Zorg ervoor dat je niet enkel nodeloos lawaai maakt.

Mijn derde belief is ‘be human’. Ik denk dat we ons heel consumer centric moeten opstellen maar ook heel dicht bij onze consument moeten proberen te staan. Als je kijkt naar mijn vroegere campagnes bij Alken Maes of Contintental Foods zie je dat ik heel sterk geloof in de kracht van brand activation. In een wereld van überdigitalisatie mogen we het persoonlijk contact met onze consument niet verliezen. Zij rekenen ons af op het moment van de waarheid, wanneer we hen willen onderdompelen in onze leefwereld met één van onze campagnes of ervaringen.

Lies Eeckman (Made by Headliner) (1)-4

 


Ilse
: Ik heb je ooit horen zeggen dat je graag werkt voor straffe sterke Belgische merken. Nu werk je voor een Duitse groep. In welke mate maakt dat voor jou een verschil? Krijg je genoeg vrijheid van je Duitse collega’s om je eigen beleid uit te stippelen hier in België?

 

Benieuwd naar het antwoord?
Beluister het hele interview in onze podcast, Afrit 10

 

 

Beluister de podcast hier

Categorie: Digitaal adverteren, Consumer Insights, Efficiënt adverteren

Sander Verniers

Auteur Sander Verniers

Geboren in 1987 tussen het Atomium en de Basiliek van Koekelberg draaide Sander al snel mee op het ritme van de hoofdstad. Na zijn studies Marketing en Digitale Marketing stapte hij op het vliegtuig op zoek naar het einde van de wereld, alvorens zich opnieuw in het Brusselse te vestigen. Eenmaal terug op temperatuur ging hij aan de slag bij zowel merken als reclamebureau’s waarna hij definitief neerstrijkt bij Mediahuis.