HeaderThierryG.png

Thierry Geerts & de digitale wereld van morgen

08 november 2018

De wereld waarin we leven is in verandering. En die verandering gaat snel. Thierry Geerts, Country Director bij Google, beschrijft deze transformatie in zijn nieuwste boek ‘Digitalis’ en verschaft ons enkele inzichten over de toekomst en de impact ervan op onze sector.

 
Ilse: Thierry wij kennen jou al een 6-tal jaar als Country Director bij Google. Daarvoor werkte je 15 jaar bij Corelio, de voorganger van Mediahuis. Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen de 2 bedrijven? 

Thierry: Wel het strafste is misschien dat er net veel gelijkenissen zijn. 

Zo heeft een krantengroep een heel belangrijk maatschappelijk doel. Dat bewustzijn bestaat ook heel sterk bij Google.
Verder hebben we beiden een grote redactionele autonomie. Als je een normale search doet bij Google is dat helemaal niet beïnvloed door één of andere adverteerder. Die werelden zijn net zoals bij jullie gescheiden.

ezgif.com-crop

Het grootste verschil zit hem waarschijnlijk in het tempo. De snelheid van een dag is verschillend. Meetings duren maximaal een halfuur. We doen heel veel aan video conferencing waardoor je makkelijk heel snel met mensen uit de hele wereld kan communiceren, alsof het buren zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld heel nauw contact met mensen die in Singapore, Mountain View of Londen werken. En dat gaat eigenlijk heel vlot. Er heerst een sterke cultuur van samenwerking. Als er iets gevraagd wordt zullen ze je steeds helpen. Ik denk dat dat tempo heel motiverend is. Boeiend maar vermoeiend. Al bespaart het ook energie omdat er bijvoorbeeld weinig meetings doorgaan waarvan je denkt dat ze niet nuttig zijn. Ik vertel dat ook steeds aan de mensen rond mij. Ga enkel naar de meetings die voor jou interessant zijn. En dat maakt toch een groot verschil naar mijn persoonlijke efficiëntie toe en die van mijn werknemers. Op zich is dat iets wat elk bedrijf kan doen, dat is niet eigen aan Google.

Hans: Je bracht recent een boek uit, het ligt hier trouwens voor ons; ‘Digitalis’. Daarin stel je dat er toch een sfeer van doemdenken heerst bij de Belgen en dat die in de hand wordt gewerkt door de media. Wat kunnen we hier aan doen als mediabedrijf?

ImageArtikel-1


Thierry: Wel we moeten allereerst beseffen in welke wereld we nu leven, en dat is middenin een industriële revolutie, de digitale revolutie. We hebben 4 miljard mensen die geconnecteerd zijn met elkaar en kunnen communiceren met elkaar. Een totale verandering van maatschappij. En die is goed. De vorige revolutie, waar je vaak van 9 tot 5 repetitief werk moest leveren, was niet zo goed voor ons als mens. We gaan naar een meer menselijke maatschappij, maar de transformatie tussen deze 2 tijdperken is soms beangstigend en moeilijk. Deze verandering moet meer geduid worden. Maar dat is niet alleen de schuld van de media. Jullie lezers lezen gewoon graag slecht nieuws. Niet omdat ze van slechte wil zijn, maar dat staat nu eenmaal geprogrammeerd in onze genen. Dat stamt uit ons verleden waar je snel moest kunnen reageren bij gevaar, zoals een aanstormende wolf of een leeuw. We zijn gebouwd om te overleven. Nu in dit tijdperk gaat het niet meer om overleven. Ik hoef me alleszins niet dagelijks af te vragen hoe ik morgen ga overleven. Maar wel over hoe we deze nieuwe maatschappij gaan vormgeven. En dat kan enkel door verandering. Langs de andere kant zijn we geprogrammeerd om net niet te veranderen. Ik denk dat daar een rol is weggelegd voor de media. De media moet kunnen duiden dat het een wereld van opportuniteiten is die we moeten grijpen. Daar kan de media een echt belangrijke rol in spelen.

Ilse: Computers zijn nu al slimmer dan de mens. Kijk naar de experimenten met schaken waarin computers de beste schakers in de wereld verslaan. Kan een computer morgen jouw job doen?

 

Benieuwd naar het antwoord?
Beluister het hele interview in onze podcast, Afrit 10

 

 

Beluister de podcast hier

Categorie: Digitaal adverteren, Consumer Insights, Efficiënt adverteren

Sander Verniers

Auteur Sander Verniers

Geboren in 1987 tussen het Atomium en de Basiliek van Koekelberg draaide Sander al snel mee op het ritme van de hoofdstad. Na zijn studies Marketing en Digitale Marketing stapte hij op het vliegtuig op zoek naar het einde van de wereld, alvorens zich opnieuw in het Brusselse te vestigen. Eenmaal terug op temperatuur ging hij aan de slag bij zowel merken als reclamebureau’s waarna hij definitief neerstrijkt bij Mediahuis.