De Consument anno 2016 en veerkracht

De consument en veerkracht.

18 januari 2017

Technologische innovaties, kwaliteit boven kwantiteit en duurzaamheid. Het zijn maar enkele van de trends die elkaar sneller dan ooit opvolgen. En dan zwijgen we nog over de wereld die in volle transformatie is. De economische crisis en natuurrampen, een Brexit en terreuraanvallen. Niemand in West-Europa had ooit gedacht hiermee geconfronteerd te worden. 

Veerkracht als vangnet

Dankzij eindeloze technologische mogelijkheden ligt de wereld aan onze voeten. En toch, consumenten staan vandaag de dag steeds meer onder druk. Hoe gaan zij om met innovaties en transformaties? Hoe reageren ze en passen ze zich aan? En op welke manier tonen ze zich veerkrachtig? Want veerkracht zorgt ervoor dat de consument een veiliger gevoel heeft, meer kansen benut en zich meer flexibel opstelt.

De 4 consumententypes

In de consumentenpsychologie worden drijfveren van consumenten al jaren onder de loep genomen. De manier waarop mensen zich gedragen, verschilt dan ook erg naargelang geslacht, leeftijd, woonplaats en sociale klasse. Op basis van acht vastgestelde gedragingen bij deze verschillende socio-demografische groepen werden vier consumententypes gedefinieerd. Die profielen stellen als het ware de consumenten voor. Wat is hun visie op de huidige maatschappij? Hoe staan zij in het leven vandaag? Welke media consumeren zij en hoe reageren zij op een overload aan informatie die voortdurend op hen afkomt?


In kaart gebracht: De 8 gedragingen die consumenten aannemen om zich veerkrachtig op te stellen. Dit werd vastgesteld in een onderzoek van Mediahuis Connect, UGent en onderzoeksbureau Burat die de veerkracht van de consument en de relevantie van 253 merken in kaart brengt.

#1 De brave burger

De brave burger is in iedere leeftijdsgroep en in heel België terug te vinden. Hij leeft van dag tot dag, zonder zich idealen voorop te stellen De technologische snufjes hoeven niet echt voor hem. Hij ziet de media als een objectieve informatiebron. De brave burger maakt voortdurend keuzes op het vlak van consumptie en hij filtert de informatie die op hem afkomt. Zo krijgt hij grip op de maatschappij. Desondanks neemt hij heel wat problemen in de samenleving waar en is hij bereid om de wereld te verbeteren vanuit een zekere samenhorigheid en duurzaamheid. Om dit te realiseren, is hij positief ingesteld en oplossingsgericht. Toch ziet hij de samenleving ook als chaotisch en vol met tegenstellingen. De brave burger mist een gevoel van zekerheid en houvast, waardoor hij actief op zoek gaat naar zekerheden.

#2 De maatschappelijk geëngageerde jongere

De maatschappelijk geëngageerde jongere is (vaker) een vrouw en (vaker) terug te vinden in de leeftijdsgroep 18 en 24 jaar. Ze is erg begaan met de natuur en ecologie en consumeert verschillende soorten media. Zo blijft ze up-to-date door regelmatig naar nieuwssites te surfen, leest ze de papieren krant voor duiding en de digitale krant om snel informatie op te pikken. Maatschappelijke veranderingen ziet ze als een opportuniteit en ze omarmt technologische innovaties. Het is voor haar geen optie om bij de pakken te blijven zitten. Ze wil zich inzetten voor de samenleving door haar steentje bij te dragen in lokale projecten waarvan ze onmiddellijk de impact ervaart.

#3 De welwillende doener

De welwillende doener is, net zoals de maatschappelijk geëngageerde jongere, vaker een vrouw. Ze is tussen de 35 en de 54 jaar oud, heeft een gezin en woont eerder in Brussel en Wallonië dan in Vlaanderen. Ze ziet de maatschappij als chaotisch en minder veilig. Ze bekijkt de media sceptisch en krijgt grip op de dingen door informatie te filteren. Media zijn volgens haar commercieel, sensatiegericht en bevorderen het onveiligheidsgevoel. De uitzondering hierop vormen kranten en sociale media. Want het lezen van een krant zorgt voor een ontspannend moment, terwijl sociale media dan weer een goed beeld geven van de wereld. Ze is eerder geïnteresseerd in regionaal nieuws en focust liever op lokale initiatieven om zo bij te dragen tot een betere wereld. Ze is begaan met het milieu en de natuur. Ze staat minder open voor nieuwe technologieën en innovaties. Als welwillende doener hanteert zij het principe van ‘less is more’.

#4 De passief onverschillige

De onverschillige tracht grip te krijgen op de samenleving door de informatiestroom te filteren en slaagt daar ook in. Het laat hem toe om de overload aan data te beheersen en selectief te consumeren. De onverschillige is, in tegenstelling tot de welwillende doener, eerder terug te vinden onder de mannen en in Vlaanderen.

Merkrelevantie

De manier waarop de consument van vandaag in het leven staat, heeft ook impact op zijn koopgedrag. Zo zal de welwillende doener duurzame merken kopen en de maatschappelijk geëngageerde jongere zal een voorkeur geven aan lokale producten. De consument weet dus maar al te goed wat hij van een merk verwacht en daarmee is de boodschap duidelijk: wil je als merk relevant zijn, dan is het noodzakelijk om bij te dragen aan de veerkracht van jouw doelgroep.

Hoe gedraagt jouw doelgroep zich?

Mediahuis Connect werkte samen met Burat en Universiteit Gent aan een grootschalig consumentenonderzoek omtrent veerkracht. 21 sectoren en 253 merken werden bevraagd in de studie. Benieuwd naar de resultaten van jouw sector of merk? Download alvast het gratis e-book of contacteer ons.

Relevant zijn als merk? Dat betekent bouwen aan de veerkracht van jouw doelgroep. Download hier je gratis e-book.

Categorie: Veerkracht, Consumer Insights

Katrien Berte

Auteur Katrien Berte

Katrien is een grote dierenliefhebber met een passie voor nieuwe media, reclame en data. Ze behaalde haar doctoraat in Communicatiewetenschappen aan de UGent. Al enkele jaren actief binnen marketing intelligence vervoegde ze het team van Mediahuis in 2015. Als research expert begeleidt ze baanbrekend consumentenonderzoek en lost ze CIM en MDB raadsels zonder problemen op.