Online Video

Waarom De Standaard steeds meer inzet op online video

04 juli 2017

 In 2015 startte Mediahuis, de uitgever van De Standaard, met een eigen video-afdeling. Twee jaar later creëren 25 medewerkers, elke dag videocontent voor de verschillende nieuwsmerken en websites van het bedrijf.

 

Surfers consumeren steeds meer content op image-driven toestellen zoals smartphones en tablets. Video advertising is dan ook niet weg te denken uit een communicatieplan in 2017. Adverteerders vinden snel hun weg naar formaten zoals branded video en in-content video’s. Maar uiteraard is er ook de pre-roll spot. En een pre-roll spot staat of valt met de kwaliteit van de video content waarvoor hij verschijnt.
De juiste keuze van context is cruciaal aangezien de kwaliteit hiervan een grote impact heeft op een campagne.

Maar hoe gaan uitgevers te werk om die videocontent voor hun platformen te creëren? En welk belang hebben ze daarbij? We geven je even een blik achter de schermen bij De Standaard.

 

Het nieuwe digitale verhaal is er een van video.


“Online video is één van de belangrijkste innovaties die de digitale omwenteling mogelijk heeft gemaakt. Er is bij nieuwsconsumenten een heel duidelijk verlangen naar bewegend beeld. Ze willen niet alleen lezen dat X gaande is in Y. Ze willen het ook zien. Beleven. Ook omdat ze het nieuws vandaag consumeren op toestellen die dat mogelijk maken.” vertelt Wouter Van Driessche, digitaal producer bij De Standaard, in een vorig leven schrijvend journalist bij de krant.

Alle videocontent wordt aangepast aan het DNA van het platform waarop de beelden te zien zijn. Ook De Standaard heeft een eigen aanpak voor de videoberichtgeving op standaard.be.
Wouter licht het concept toe:
“We werken op twee sporen. Aan de ene kant maken we dagelijks een vijf- à tiental actua-video’s, waarbij we de dagelijkse nieuwsstroom verrijken met bewegend beeld uit allerhande beeldbronnen. Die actuavideo’s hebben een eigen en herkenbare De Standaard-huisstijl. Ze worden dus door ons gecureerd. Aan de andere kant maken we meermaals per week ook eigen producties. Daarbij maken we zelf live-uitzendingen, reportages en mini-documentaires met onze eigen journalisten. Soms vanuit de studio op de redactie, maar even vaak op locatie en soms zelfs in het buitenland. “

OnlineVideo1.jpg


De meeste video’s op standaard.be/video zijn vrij te bekijken. De lezers van De Standaard volgen het nieuwsmerk in de video-trend. Zij bekijken (en delen) massaal de video’s op de site. Het uitgebreide aanbod aan thema’s heeft hier wellicht iets mee te maken. De Standaard zet niet alleen in op hard nieuws over politiek en binnen- en buitenland, maar ook cultuur en human interest komen veelvuldig aan bod. Het nieuwsmerk wil de komende maanden nog sterker inzetten op online video. Ook als medium voor storytelling.

 

Categorie: Digitaal adverteren, Video, Efficiënt adverteren

Ellen De Beul

Auteur Ellen De Beul

Ellen heeft een passie voor digitale marketing en storytelling. Ze is al 5 jaar actief binnen het marketing team van Mediahuis Connect. Ellen houdt van nieuwe dingen ontdekken en foute bureaudecoratie. Digital native die graag ook even offline gaat om te genieten van een stukje taart, yoga en surfen (niet noodzakelijk in die volgorde).