Veerkracht en merkrelevantie

 

Relevantie: voor menig marketeer is het zowat de heilige graal van efficiënte communicatie. Maar wat betekent het concreet? En hoe zorg je ervoor dat jouw merk relevant is voor je doelgroep? Een grootschalig nationaal onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Burat en UGent in opdracht van Mediahuis Connect, geeft voor het eerst concrete invulling aan het begrip merkrelevantie. En wat blijkt? Als merk of bedrijf ben je relevant als je je doelgroep helpt om veerkrachtig in het leven te staan.


Wat is veerkracht en waarom is dat zo belangrijk voor de consument?

Het woordenboek beschrijft ‘veerkracht’ als ‘de kracht van lichaam en geest om zich snel te herstellen’. Veerkracht zorgt ervoor dat de consument zich flexibel kan opstellen in een snel veranderende samenleving. Iemand met weinig aanpassingsvermogen maakt zich meer zorgen en krijgt te maken met meer stress en onzekerheid. Voldoende veerkracht in iemands leven zorgt voor een veiliger gevoel, controle en de mogelijkheid om kansen te benutten. 

Op basis van 8 focusgroepen en 5.000 respondenten brengt deze studie de veerkracht van consumenten en de relevantie van 253 merken in kaart. De resultaten vertellen ons wat consumenten precies verwachten van 21 sectoren – van automotive over retail tot telecom – én in welke mate merken aan die verwachtingen voldoen. Maar ook: hoe media en merken consumenten kunnen helpen om veerkrachtiger te worden. Het onderzoek brengt vernieuwende inzichten, maar ook meer dan dat: het biedt een leidraad om de lacune te vinden tussen jouw merk, je sector en de consument. Samen zijn ze goed voor een unieke inkijk in het hoofd van jouw doelgroep. Maak kennis met de échte betekenis van relevantie, en maak jouw merk écht relevant.

Relevant zijn als merk? Dat betekent bouwen aan de veerkracht van jouw doelgroep. Download hier je gratis e-book.